ENDOKRINOLOGIJA

Endokrinologija u poliklinici Naissa

Endokrinologija je grana interne medicine koja se bavi proučavanjem endokrinih žlezda i hormona koje oni luče, kao i dijagnostifikovanjem i lečenjem bolesti žlezda sa unutrašnjim lučenjem i poremećajima metabolizma. Žlezde s unutrašnjim lučenjem su preko svojih hormona povezane s neurovegetativnim sistemom i deluju u regulaciji svih životnih procesa u našem organizmu. Hormoni štitaste žlezde utiču na svaku ćeliju i tkivo u našem organizmu. Hormoni regulišu gotovo sve telesne funkcije, od reprodukcije, preko rasta i razvoja, do odgovora na stres.

Poremećaji koje izazivaju prekomerno ili nedovoljno lučenje jednog i/ili više hormona, mogu da dovedu do ozbiljnih problema pa i da ugroze život obolelog. Sve veća izloženost stresu i savremeni, ubrzani način života, kao i prekomerni unos hrane i pića, uz smanjenu potrošnju energije (svedoci smo smanjene aktivnost zbog sedećeg načina života), uzrokuju sve učestalije bolesti endokrinog sistema.

Neke endokrinološke bolesti, poput šećerne bolesti, bolesti štitaste žlezde, prekomerna težina i osteoporoze su vrlo česte u životu savremenih ljudi, dok su bolesti nadbubrežne žlezde i hipofize relativno retke. Pravovremeno otkrivanje poremećaja u radu endokrinih žlezda, kao i lečenje bolesti štitaste žlezde, paraštitnih žlezda, pankreasa, nadbubrežnih žlezda, polnih žlezda je važno za koordinisano funkcionisanje celog organizma.

Za razliku od muškaraca, endokrinološkim problemima su više izložene žene, pa zbog toga već u perimenopauzalnom periodu, žena mora biti pod budnim okom interniste endokrinologa, jer je taj period jako važan u životu žene. U poliklinici Naissa imamo i tim stručnjaka iz oblasti endokrinologije na raspolaganju našim pacijentima. Kod nas možete, pored laboratorijskih analiza, obaviti i ultrazvučnu dijagnostiku.

Usluge dijagnostike i lečenje endokrinoloških bolesti

  • Pregled subspecijaliste endokrinologa

  • Saveti endokrinologa i konsultacije

  • Ultrazvuk štitaste žlezde

  • Laboratorijske analize hormona

  • Opšte laboratorijske analize

Zakažite pregled kod endokrinologa

Endokrinozi specijalisti koji obavljaju preglede

Cene usluga iz oblasti endokrinologije

U poliklinici Naissa opremljeni smo savremenim aparatima najnovije generacije, a našim pacijentima nudimo usluge procene, analize i preporuke za lečenje i dalje praćenje bolesti. Naš tim eminentnih stručnjaka i vrhunskih lekara subspecijalista endokrinologa, uz pomoć najsavremenije opreme, brine o vašem zdravlju i pruža medicinske usluge po pristupačnim cenama. Neke od tih usluga se mogu obaviti na terenu, kod pacijenata u kući ili stanu.
Pogledajte cenovnik
Endokrinološka ordinacija poliklinike Naissa
Endokrinološka ordinacija poliklinike Naissa

Punkcija tiroidnog nodusa (Punkcija čvora štitne žlezde)

Punkcija štitne žlezde pod kontrolom ultrazvuka je standardna dijagnostička metoda kojom se uzimaju uzorci štitne žlezde kako bi se dalje mikroskopski analizirali. S obzirom na činjenicu da je to jedini način da neinvazivno saznamo da li su promene u štitnoj žlezdi dobroćudne ili zloćudne od čega direktno zavisi i dalji tok operativnog ili neoperativnog lečenje štitne žlezde. Ova metoda je izuzetno važna za tačnu procenu zdravstvenog statusa štitne žlezde. Kod ultrazvuka štitne žlezde, color Dopllera, scintigrafije štitne žlezde i laboratorijskih analiza, ne mogu se tačno datio odgovori na pitanje šta se dogadja u štitnoj žlezdi na mikroskopskom nivou. Od punkcije štitne žlezde mnogi pacijenti imaju straha od boli kao i zbog zabrinutosti od mogućih posledica samog zahvata. Treba napomenuti da statistička istraživanja pokazuju da je čvor štitne žlezde vrlo česta pojava – javlja se kod 1 od 12-15 mladih žena i kod 1 od 40 mladih ljudi. Više od 95% čvorova štitne žlezde su benigni, a neki i nisu čvorovi nego ciste, ispunjene tečnošću. Učestalost ove pojave povećava se sa godinama – do 50. godine javiće se kod većine ljudi.

Punkcija se vrši malim ubodom u vrat u samo tkivo štitne žlezde iz koga se uzima sadržaj koji se prenosi na predmetno laboratorijsko staklo, suši se i u šalje u laboratoriju na posebna farbanja da bi se videle ćelije. Nakon farbanja sledi citološka analiza, odnosno pregled ćelija koje su uzorkovane. Ovom dijagnostičkom metodom jasno se odredjuje priroda i status čvora (nodusa), da li je obična koloidna ili cistična promena, da li je u pitanju upala štitne žlezde ili se radi o sumnjivoj promeni koja ukazuje na tumor ili o sigurnom tumoru u štitnoj žlezdi. Ukoliko se radi o cisti može se evakuisati cistični sadžaj u potpunosti, a obzirom da se cista ponovo napuni postoji mogućnost tzv. sklerozacije ciste kao metode lečenja.