KARDIOLOGIJA

Kardiologija u poliklinici Naissa

Kardiologija je oblast interne medicine koja se bavi prevencijom i lečenjem bolesti srca i krvnih sudova, a koje su i najčešće bolesti današnjice i vodeći uzroci smrtnosti u svetu pa i u Srbiji. Procenat smrtnosti, zbog kardioloških problema, kod nas je sa udelom oko 60% u odnosu na ostale bolesti, a prema polu statistički podaci pokazuju da je nešto više žena obuhvaćeno ovim problemom, oko 55% i 45% muškaraca koji umiru od bolesti srca. Život savremenog čoveka karakteriše stres, “sedeći” način života, pušenje, nepravilna ishrana koja dovodi do gojaznosti. Kada postoji i nasledna komponenta velika je mogućnost nastanka šećerne bolesti, povišenog krvnog pritiska, angine pectoris i srčanog i moždanog udara.

Pravovremenim pregledom sprečite bolest, redukujte ili odložite komplikacije. U poliklinici Naissa imamo tim vrhunskih stručnjaka, specijalista kardiologa, dok kardiološki kabinet u poliklinici Naissa u Nišu postoji od samog osnivanja, 2007. godine. Stalno stručno usvaršavanje našeg tima i savremena oprema koju posedujemo omogućava pružanje svih potrebnih dijagnostičkih i terapijskih metoda savremenog lečenja uz mogućnost konsultativnih pregleda.

Po potrebi, naši kardiolozi će, sa ekspertima različitih grana interne medicine, organizovati i lekarski konzilijum (sa 2 ili 3 člana), za bilo koje stanje bolesti, kao i za maligna oboljenja.

U poliklinici Naissa moguće je odmah, bez dodatnog zakazivanja i čekanja, obaviti sve potrebne dijagnostičke procedure kao što su laboratorijske analize, kardiološki pregled (EKG, TA), ultrazvučni pregled srca (ehokardiografija), testovi fizičkim opterećenjem (ergometrija), Stres-eho testovi, Holter monitoring (24-časovno praćenje srčanog rada), Holter krvnog pritiska (24-časovno praćenje krvnog pritiska) kao i Color Doppler krvnih sudova vrata-karotida i Color Doppler krvnih sudova ruku i nogu.

Efikasnost i kvalitet našeg rada omogućava što ranije postavljanje dijagnoze i započinjanje lečenja naših pacijenata.

Kućne posete kardiologa i našeg stručnog tima

Zdravlje je na prvom mestu, a uz nas na kardiološki pregled više ne morate da čekate. Naši doktori, specijalisti interne medicne, subspecijalisti kardiolozi, na usluzi su Vam u pravom trenutku kad imate zdravstveni problem! Naša ekipa za posete na terenu je dostupna u bilo koje doba dana, tokom cele nedelje uključujući i vikend, tako da na zahtev možete dobiti zdravstvenu uslugu u svom domu. Stručni tim naših lekara može obaviti kompletan pregled i dati terapiju u Vašem stanu ili kući.

Usluge dijagnostike i lečenje kardioloških bolesti

 • Pregled profesora subspecijaliste kardiologa
 • Pregled kardiologa

 • EKG, merenje krvnog pritiska i srčane frekvence

 • Ultrazvuk srca (ehokardiografija) – UZ (EHO) srca
 • 12 kanalni EKG Holter monitoring

 • 12 kanalni Holter monitoring krvnog pritiska

 • Kolor dopler krvnih sudova vrata – karotida
 • Kolor dopler krvnih arterija i vena ruku i nogu
 • Laboratorijske analize
 • Test fizičkim opterećenjem (ergometrija)
 • Evaluacija faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti
 • Lečenje hipertenzije
 • Lečenje Angine pectoris
 • Lečenje infarkta miokarda
 • Lečenje stanja nakon ugradnje stentova i baj-passa
 • Lečenje stanja nakon ugradnje veštačkih srčanih zalistaka
 • Lečenje problema uzrokovanih srčanim manama
 • Lečenje bolesti perifernih krvnih sudova
Zakažite pregled kod kardiologa u Nišu

Kardiolozi specijalisti koji obavljaju preglede

Cene usluga iz oblasti kardiologije

U poliklinici Naissa opremljeni smo savremenim aparatima najnovije generacije, a našim pacijentima nudimo usluge procene, analize i preporuke za lečenje i dalje praćenje bolesti. Naš tim eminentnih stručnjaka i vrhunskih lekara specijalista kardiologije, uz pomoć najsavremenije opreme, brine o vašem zdravlju i pruža medicinske usluge po pristupačnim cenama. Neke od tih usluga se mogu obaviti na terenu, kod pacijenata u kući ili stanu.
Pogledajte cenovnik
Kardiološki pregled u Nišu - Poliklinika Naissa
Reumatologija u Nišu - Poliklinika Naissa
Reumatologija u Nišu - Poliklinika Naissa

Bitni kardiološki pojmovi i značenje

 • Kardiološki pregled

  Podrazumeva klinički pregled, merenje krvnog pritiska, pulsa, EKG-a, evaluaciju faktora rizika (povišen krvni pritisak, masnoće u krvi, šećerna bolest, pušenje, gojaznost, stres) za bolesti srca i krvnih sudova. Kardiološki pregled je bezbolan, nije potrebna nikakva priprema, ne koriste se nikakvi invazivni instrumenti (uobičajeno se koristi stetoskop, tenziometar, EKG aparat). Traje prosečno oko 20-30 minuta a po potrebi i duže. Pravovremenim pregledom sprečite bolest, redukujte ili odložite komplikacije.
 • Test opterećenja na pokretnoj traci – Ergometrija

  Ergometrija  je nezaobilazna metoda ispitivanja u kardiologiji jer pruža podatke o preostalom fizičkom kapacitetu, subjektivnim tegobama u vreme i nakon opterećenja, pokazuje ishemijske promene na elektrokardiogramu i aritmije i daje uvid u prognozu bolesnika sa ishemijskom bolešću srca. Pod ovim podrazumevamo procenu očuvanosti snage srčanog mišića i njegove prokrvljenosti. Ukoliko imate simptome u vidu brzog zamaranja pri uobičajenim fizičkim aktivnostima, bolove u grudima pri naporu – ovaj pregled Vam je potreban.
 • EHO srca – Ehokardiografija

  Ehokardiografija je ultrazvučni pregled srca koji pruža informacije o kontraktilnosti i očuvanoj funkciji srčanog mišića. Pruža nam procenu o pokretljivosti srčanog mišića, utvrdjivanje stanja i eventualnog oboljenja srčanih zalistaka, procenu srčane snage, dijagnostiku urodjenih ili stečenih srčanih mana, merenje volumena i mišićne mase srca. Ovaj pregled spada u grupu tzv. neinvanzivnih metoda, koja pored poznavanja anatomskih struktura srca zahteva i odredjeno iskustvo, pa i veštinu pri usmeravanju ultrazvučnog snopa, odnosno sonde prema odredjenim strukturama srca ili krvnog suda.
 • Holter ritma srca – 24h Holter EKG monitoring

  24-časovni Holter EKG monitoring ritma srca omogućava registraciju EKG-a pri aktivnosti bolesnika tokom 24 sata, tako da se može pratiti razvoj EKG-promena u odredjenim vremenskim intervalima i odredjenoj aktivnosti bolesnika. Zahvaljujući ovom praćenju i beleženju (monitoring) srčanog ritma, mogu se otkriti brojni poremećaji ne samo nepravilnog srčanog rada (lupanje, preskakanje), već i u razvoju ishemičkih i metaboličkih poremećaja. Holter ritma srca se indukuje i kod bolesnika radi procene praćenja dejstva terapije.
 • Kolor dopler krvnih sudova – arterija i vena ruku i nogu

  Color Doppler ekstremiteta je bezbolan i bezopasan (neinvazivan) ultrazvučni pregled krvnih sudova nogu i ruku. Merenjem intenziteta protoka i smera strujanja krvi kroz venu, utvrdićemo da li ima oštećenja vena. Ukoliko je oštećenje prisutno, određujemo i stepen poremećaja. Vene nogu se dele u tri grupe: duboke vene, površinske vene, venski perforatori (komunikantne). Ovom metodom se mogu otkriti suženja krvnih sudova, ali i njihova proširenja (aneurizme). Na arterijama se mogu videti naslage ili plakovi koji sužavaju šupljinu krvnog suda, može otkriti tromboza i embolija – delimično ili potpuno zapušenje arterije ili vene ugruškom krvi. Takodje se mogu dijagnostikovati proširene (varikozne) vene i odrediti stepen proširenja. Najčešći simptomi oštećenja venske cirkulacije su oticanje nogu, bolovi i grčevi u listovima potkolenica, težina u nogama, pečenje i svrab, proširene vene nogu ili promene na koži nogu.
 • Kolor dopler krvnih sudova vrata – karotida

  Color Doppler magistralnih arterija vrata je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda, to je ultrazvučni pregled krvnih sudova i arterija koje se nalaze u vratu i snabdevaju mozak krvlju. Ovim pregledom se procenjuje kvalitet i brzina protoka krvi kroz krvne sudove i arterije vrata, a takodje omogućava da vidimo kako izgledaju karotidne i vertebralne arterije vrata, kolika je njihova širina, koliki je stepen ateroskleroze ili starost arterija, da li ima suženja, da li postoji rizik od šloga, kakav je protok krvi prema mozgu. Veoma je bitna stručna procena rizika za eventualna obolenja u smislu slabije prokrvljenosti mozga i eventualnog rizika za moždani udar. Ovim se pregledom odredjuje tip i stepen suženja krvnih sudova vrata.
 • Holter krvnog pritiska – 24h ambulatorni monitoring krvnog pritiska (AMKP)

  Merenje krvnog pritiksa praćenje i beleženje (monitoring) čini sastavni deo ispitivanja kardiovaskularnog sistema. Izvodi se savremenim aparatima koji obezebedjuju podatke o 24-časovnom prosečnom krvnom pritisku, kao i srednjim vrednostima tokom ograničenih vremenskih perioda, kao što su dan, noć ili jutro. Na osnovu dobijenih vrednosti ovog monitoringa, lekar donosi odluku o odredjivanju odgovarajuće terapije ili o daljnem dijagnostičkom ispitivanju. Ukoliko imate simptome kao što su bolovi u glavi, zujanje u ušima, vrtoglavica, nesvestica, pritisak u grudima preporučljivo je obaviti ovaj test.

Lečenje gojaznosti

Povišena telesna težina i loše zdravlje su posledica odredjenih promena u našem telu. U najvećem broju slučajeva, načinom života koji vodimo možemo ga dovesti u bolesno stanje. Telo se skoro uvek samo bori da ispravi nastalu grešku. Ako ga stalno i previše napadamo, oslabićemo njegovu odbranu i telo počinje da se razboleva. Uspostaviti ravnotežu nije lako, ali je isto tako moguće. Ukoliko dugo vremena unosimo hranu po pogrešnom rasporedu javlja se umor, migrena, bolovi u zglobovima, tegobe sa varenjem, depresija, gojaznost. Unošenje raznovrsnih i kvalitetnih namernica u ishrani je ključ za dobro zdravlje.

Ako smanjite telesnu masu u odredjenom procentu, posle odredjenih korekcija u ishrani i promena stila života, smanjićete rizik od nastanka zdravstvenih problema koji su najčešće vezani za gojaznost (dijabetes, moždani i srčani udar, teža obeljenja). Ovaj program poštuje fiziološki program ishrane i uticaj cirkardijalnih ritmova na ljudski organizam. Jedinstven je po tome što pomaže da se ostvari idealna težina sa isovremenim postizanjem idealnog zdravlja. Osećaj zadovoljstva, lep izgled i puno energije bio bi nagrada ovih promena.