PRP terapijska metoda (terapija krvnom plazmom)

Plazma PRP terapija u poliklinici Naissa

Plazma bogata trombocitima (PRP – Platelet Rich Plasma) je najnovija terapijska metoda kojom se postiže brži i dugoročniji terapijski efekat u odnosu na dosadašnje terapijske alternative. Značajno mesto je primena PRP terapije kod sportskih povreda jer omogućava brz oporavak oštećenog tkiva i dozvoljava povratak sportskim aktivnostima znatno ranije u odnosu na druge terapijske opcije što je kod sportista veoma važno.

Značajno mesto PRP terapija ima i u lečenju degenerativnih oboljenja zglobova, posebno kolena i kuka jer pospešuje obnavljanje zgobne hrskavice i na taj način dovodi do smanjenja bola, otoka, upale, olakšana je pokretljivost, manja ukočenost i poboljšava kvalitet života. Ubrzavanje zarastanja hroničnih rana takodje je značajna terapijska indikacija za primenu PRP terapije.

Plazma bogata trombocitima (PRP) je krvna plazma koja sadrži 5 puta veću koncentraciju trombocita u odnosu na broj trombocita u krvi. Koncentrovani trombociti sadrže rezervoare bioaktivnih proteina, više od 1100, medju kojima su brojni enzimi, inhibitori enzima, faktori rasta, signalni molekuli imunološkog sistema, kao i drugi bioaktivni molekuli koji su ključni faktori u oporavku tkiva i zarastanju rana. Faktori rasta deluju na matične ćelije tkiva u raličitim fazama razvoja, ubrzavaju njihov rast i višestruko umnožavaju ćelijsku populaciju. Na ovaj način faktori rasta pospešuju oporavak tkiva tako što podstiču reparaciju i zarastanje tetiva, ligamenata i hrskavice, epitelizaciju (proces tokom kojeg se ćelije pojačano dele kako bi ponovno prekrile oštećenje), što je od vitalnog značaja jer dolazi do spontanog zarastanja i zatvaranja rane i stvaranja novog vezivnog tkiva. Najvažnije je to što su faktori rasta dobijeni iz sopstvene krvi, tako da njihovom primenom ne može doći do autoimune reakcije organizma.

PRP plazma terapija je revolucionarna metoda lečenja kojom se na potpuno prirodan način ubrzava oporavak nakon povreda mišića, tetiva, ligamenata i poboljšava opšte stanje organizma. Biološka terapija krvnom plazmom je najsavremenija i najdelotvornija metoda lečenja oštećenja hrskavice. Plazma terapiju u poliklinici Naissa u Nišu izvodi Spec. sc. med. Vladimir Jovanović, specijalista ortoped, ortopedska hirurgija sa traumatologijom, šef kabineta za terapiju bola poliklinike Naissa.

Vodjeni dugogodišnjim iskustvom sa različitim terapijama za oporavak nakon povreda koštano-zglobnog i mišićnog sistema, možemo da potvrdimo značajan terapijski efekat primene PRP terapije u lečenju navedenih oboljenja. Plazma PRP terapiju preporučujemo svim pacijentima koji imaju navedene probleme, kao i sportistima kojima je bitan brzi oporavak posle povreda.

Oblasti primene PRP terapije (Lečenje krvnom plazmom)

 • Lečenje degenerativnih oboljenja i oštećenja hrskavice zglobova (posebno kolena i kuka)
 • Lečenje oštećenja hrskavice kolena plazma terapijom
 • Lavaža zglobova pod kontrolom ultrazvuka originalnim metodama po Jovanoviću

 • Lečenje hroničnih degenerativnih promena tetiva (Ahilova tetiva, “teniski lakat”, “golferski lakat”)
 • Lečenje sportskih povreda PRP terapijom
 • Lečenje akutnih povreda ligamenta, mišića, tetiva
 • Lečenje hroničnih rana (PRP stimuliše i ubrzava zarastanje rana)
 • PRP terapija smanjuje infekcije kod postoperativnih rana
 • PRP terapija smanjuje otok i bol nakon operacija ligamentarnog aparata
 • PRP terapija ubrzava zarastanje kosti nakon preloma
 • PRP terapija skraćuje vreme oporavka nakon operativnog lečenja.
 • Plazma terapija kolena, ramena, lakta i kuka
 • Lečenje matičnim ćelijama (američki i švajcarski sistem)
 • Plazma terapija ACP
 • Plazma terapija RegenLab
 • Plazma terapija Cellular Matrix
 • Plazma terapija Angel Cytomedix
Zakažite pregled i pripremu za plazma terapiju

Šef kabineta za plazma PRP terapiju

Poliklinika Naissa je jedina sertifikovana poliklinika u jugoistočnoj Srbiji, koja poseduje licencu Ministarstva zdravlja, za lečenje plazma terapijom (PRP metodom)

Iskustva pacijenata nakon plazma PRP terapije

Cene ortopedskih usluga i plazma terapije

U poliklinici Naissa opremljeni smo savremenim aparatima najnovije generacije, a našim pacijentima nudimo usluge procene, analize i preporuke za lečenje i dalje praćenje bolesti. Naš tim eminentnih stručnjaka i vrhunskih lekara specijalista ortopedije, uz pomoć najsavremenije opreme, brine o vašem zdravlju i pruža medicinske usluge po pristupačnim cenama. Neke od tih usluga se mogu obaviti na terenu, kod pacijenata u kući ili stanu.
Pogledajte cenovnik

Najsavremeniji aparati za PRP terapiju koriste se u poliklinici Naissa

Aparat za PRP-terapiju Angel Citomedix
Aparat za PRP-terapiju ROTOFIX
Aparat za PRP-terapiju REGENLAB
Aparat za PRP-terapiju REGENLAB

Procedura izvodjenja plazma PRP terapije u poliklinici Naissa

U poliklinici Naissa koristimo aparat RegenLab S.A. renomiranog švajcarskog R&D proizvodjača bio-tehnolgije. Ova kompanije je poznata kao vodeći snabdevač patentirane tehnologije za proizvodnju Autologne plazme sa puno trombocita (A-PRP). Tehnologija se zasniva na preradi sopstvene krvi pacijenta, sa ciljem upotrebe trombocita, ćelija i proteina za indikacije u različitim medicinskim disciplinama kao što su sportska medicina, lečenje rana i estetika. Takodje primenjujemo i sertifikovani, sterilni, jednokratni ARTHREX ACP PRP (Made in USA/Germany) sistem.
Za lečenje oštećenja hrskavice primenjujemo CELLULAR MATRIX (ćelijski matriks), lečenje kombinacijom PRP plazme bogate trombocitima zajedno sa Hijaluronskom kiselinom. Kombinacija ova dva najefikasnija preparata daje najbolje terapijske efekte u lečenju oštećene hrskavice.

Šta treba da znate o plazma PRP terapiji

 • Priprema i način izvodjenja terapije PRP

  Priprema PRP podrazumeva uzimanje 80 – 240 ml sopstvene krvi, koja se centrifugira u centrifugalnoj mašini. Set za uzimanje krvi je sterilan i za jednokratnu upotrebu. Prilikom procesa centrifugiranja iz krvi se izdvaja plazma bogata trombocitima i faktorima rasta koja se ubrizgava u povređeno ili oštećeno tkivo. Koncentrovani trombociti sadrže rezervoare više od 110 bioaktivnih proteina, koji pospešuju oporavak tkiva i na taj način ubrzavaju zarastanje tetiva, ligamenata, mišića i hrskavice, kao i zarastanje i zatvaranje rana.
 • Osnovna uputstva pre terapije PRP-om

  7 dana pre terapije potrebno je obustaviti terapiju NSAIL i KS. Protiv bolova može se koristiti Paracetamol (Febricet, Panadol). Neopodno je povećati količinu tečnosti koja se unosi u organizam u toku 24h pre dolaska na intervenciju. Potrebno je konzumirati obrok pre intervencije. Neophodno je naglasiti da je procedura BEZBOLNA. Spada u veoma bezbedne intervencije pošto se daje pod lokalnom anestezijom. Nakon terapije pacijent može nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima poput upravljanja vozilom, hodanja i slično.
 • Koja je uloga ultrazvuka prilikom primene plazma PRP terapije?

  Uloga ultrazvuka pri izvodjenju PRP terapije je da obezbedi dodatnu vizuelizaciju i preciznost tokom aplikacije PRP-a. Ultrazvukom se može i dokumentovati lezija mišića, hrskavica, ligamenta ili tetive, a kasnije se koristi za praćenje poboljšanja i zarastanja tetiva, hrskavica, mišića ili ligamenata gde je primenjena PRP terapija.
 • Gde se primenjuje PRP terapija?

  PRP terapija se primenjuje kod stanja u kojima želimo da stimulisemo brži oporavak i lečenje tkiva. To su karakteristična stanja kod povreda muskuloskeletnog sistema (povrede mišića, ligamenata, tetiva i hrskavica), kod degenerativnih promena na zglobovima (kukovima, kolenima, skočnim zglobovima), primenjuje se i u lečenju hroničnih rana, kao i u estetskoj medicini. Treba naglasiti da PRP metod nije svemoguć i ne može da se garantuje stopostotni uspeh nakon primene, ali što je najbitnije, kada se primenjuje na pravi način sigurno je potpuno bezbedna metoda bez neželjenih efekata.
 • Postoje stanja u kojima se PRP terapija ne primenjuje

  PRP je derivat pune sopstvene krvi pacijenta i nema imunobioloških prepreka u primeni niti rizika od transmisivnih bolesti. Ali ipak postoje apsolutne kontraindikacije koje su uočene kod: deficita trombocita, hemodinamska nestabilnost i septična stanja. Relativne kontraindikacije su kod: pacijenata koji su na hroničnoj antikoagulantnoj terapiji, sistemske bolesti vezivnog tkiva, zapaljenske reumatske bolesti, akutne infektivne bolesti, maligne bolesti.
 • Primena PRP metode kod sportskih povreda

  PRP terapijska metoda je popularna kod sportista koji su motivisani da se što pre vrate u vrhunsku formu. Zbog toga brojni vrhunski sportisti redovno koriste PRP tretmane nakon povreda ili bolnih stanja za brži povratak u formu, a takodje zbog jednostavnosti, brzine i bezbednosti ove metode. Treba naglasiti da je svetska anti-doping agnencija (World Anti-Doping Agency), prema sadašnjim propisima, uvrstila PRP terapijsku metodu kao dozvoljenu pomoć sportistima, tako da PRP terapija nije na crnoj listi doping sredstava.

Prevare u primeni PRP terapije i predostrožnosti

U primeni PRP terapije koriste se posebno dizajnirani PRP setovi (PRP KIT-ovi), renomiranih svetskih proizvođača koji su registrovani sa pravom primene u indikacijama koje smo do sada naveli. To su setovi američkih, švajcarskih i nemačkih proizvođača koji su naravno sterilno upakovani sa odgovarajućim materijalom za uzimanje, obradu i pripremu PRP-a. Primenom pravih setova dobijaju se optimalne terapijske doze PRP-a.
Cena setova i adekvatne opreme u najvećoj meri utiče na cenu tretmana. Medjutim, u poslednje vreme, zbog izuzetno velike popularnosti PRP terapije, postoje i neke priručne i neprofesionalne metode primene PRP-a, odnosno PRP dobijene centrifugiranjem u običnim epruvetama, što naravno nikako nije bezbedno, jer tako dobijena PRP pored mogućih problema sa postizanjem aseptičnih uslova i održavanjem sterilnosti često nema očekivani terapijski efekat pravih PRP preparata i predstavlja svojevrsnu prevaru pacijenata.